Frågor och svar

7. Kan man använda E10-bensin i bifuel-bilar och i flexifuel-bilar?

Bifuel-bilar har två bränsletankar, en för natur- eller biogas och en för bensin.  Bilens användare bestämmer vilket bränsle som används. I allmänhet produceras också en bensindriven version som motsvarar bifuel-versionen. Om bensinversionen kan använda E10, kan bifuel-versionen också använda E10.

Det faktum att bensinversionen motsvarar bifuel-versionen innebär i praktiken att bilens märke, modell, tillverkningsår samt motortyp (cylindervolym och -antal) är identiska. Motsvarande modellers motoreffekt och motorns typkod kan ändå vara olika. Om en motsvarande bensindriven modell inte finns kan bilens importör eller återförsäljare ge information om huruvida E10 kan användas.

Om bilen konverterats till gasanvändning i efterhand, avgör den ursprungliga bilmodellen om E10 kan användas.

Flexifuel-bilar har en bränsletank och bilen kan använda bensin, E85 bränsle (höginblandad etanol) eller en blandning av dessa. En flexifuel-bil justerar automatiskt sitt bränslesystem enligt det bränsle som används. E10-bensin kan användas i alla flexifuel-bilar antingen som sådan eller blandad med höginblandad etanol E85.

Poutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä