Tiedotteet
18.4.2017 12.00

98 E5 -bensiini pysyy markkinoilla

Suomessa on kaupan 98-oktaanista bensiiniä niin kauan kuin sille on kysyntää, kerrotaan Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä. Mikään lainsäädäntö ei vaadi tuotteen poistamista markkinoilta.

Asiasta on ollut väärinymmärrystä, kun media on kirjoittanut kansallisesta ohjelmasta liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluverkoksi. Työryhmän esitys valmistui marraskuussa 2016, ja hallitus antoi lakiesityksen eduskunnalle maaliskuussa 2017.

Suomessa tuli vuonna 2011 käyttöön enintään 10 tilavuusprosenttia etanolia sisältävä bensiini 95 E10. Nyt voimassa olevan valtioneuvoston asetuksen mukaan enintään 5 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 98 E5 -bensiiniä on pidettävä saatavilla ainakin vuoden 2018 loppuun asti. Vaikka markkinoilla pitämisen velvoite poistuisi lainsäädännöstä, pysyy tuote markkinoilla kysyntäpohjaisesti niin kauan kuin sitä tarvitaan, todetaan Öljy- ja biopolttoaineala ry:stä.

Asetuksen tarkoitus on ollut varmistaa se, että ajoneuvoonsa enintään 5 tilavuusprosenttia etanolia sisältävää 98-oktaanista bensiiniä tarvitsevat voivat sitä edelleen ostaa. Tarvittaessa on myös mahdollista jatkaa valtioneuvoston asetuksella säädettyä jakeluvelvoitetta.  

Bensiinin soveltuvuus autoon määräytyy sekä oktaaniluvun että etanolipitoisuuden mukaan. Auton oktaanivaatimuksen on täytyttävä eikä etanolipitoisuus saa ylittää soveltuvuusrajaa. Bensiini 95 E10 soveltuu kaikkiin uusiin Suomessa myytäviin henkilöautomalleihin vuodesta 2012 alkaen edellyttäen, että auton oktaanivaatimus on enintään 95. Jos oktaanivaatimus on 98, käytetään 98-oktaanista bensiiniä.

Lisätietoja:

Öljy- ja biopolttoaineala ry
varatoimitusjohtaja Pekka Huttula
puh. 040 503 9465


Palaa otsikoihinPoutapilvi web design - P4 - julkaisujärjestelmä